10 Tips om schoon te maken met: Azijn

Hallo lieve lezers,

In mijn blogpost over de voorjaarsschoonmaak kon je al wat ideeën vinden over het schoonmaken met azijn.
Ik ben erg voor het schoonmaken met natuurlijke producten die geen schade aanbrengen aan mijn gezondheid en die mild zijn voor spullen.
Wat kun je allemaal schoonmaken met azijn?

Heb je apparaten van roestvrij staal of heb je zelfs een prachtige roestvrijstalen koelkast?
Vaak komen hierop vingervlekken of strepen. Doe in een plantenspuit gelijke delen azijn en water. Spray het oppervlak licht in en ga eroverheen met een microvezel doekje of een stuk keukenrol. Gegarandeerd streeploos.
De wasmachine schoonmaken doe je zo:
Eens per maand is het slim om de wasmachine zonder wasgoed te laten draaien. Doe een kopje azijn in het wasmiddelbakje en was op de heetst mogelijke stand. De azijn lost zeepresten en kalk op.
Natuurlijke wasverzachter
Azijn werkt ook als een natuurlijke wasverzachter. Vul het dopje van een wasverzachter fles met azijn en giet dit in het wasverzachterbakje. Vooral microvezeldoekjes en handdoeken zijn slim om met azijn in plaats van reguliere wasverzachter te wassen. Wanneer je wast met reguliere wasverzachter zorg je ervoor dat de vezels van de stof minder vocht opnemen, en daar zijn handdoeken etc. juist voor!
Wc reiniger
Gooi ’s avonds een kopje azijn in het toilet. Spoel ’s morgens het toilet door en je hebt een schoon toilet. Wanneer je een oude chloor of wc-reiniger fles vult met azijn, kun je ook goed onder de rand spuiten.
Reiniger en ontkalker voor je koffiezetapparaat en waterkoker
Gooi in het waterreservoir van je koffiezetapparaat en/of in de waterkoker een kopje azijn. Voeg hieraan nog twee kopjes water toe en zet het apparaat aan. Gooi het azijn-watermengsel terug in het waterreservoir en laat nogmaals lopen. Zet de waterkoker nogmaals aan. Hierna gooi je het azijn-watermengsel weg en vul je de waterkoker en/of het waterreservoir met schoon water. Zet het apparaat aan. Gooi dit water weg en herhaal nog twee maal met schoon water. Geen dure ontkalker of reiniger nodig.
De vaatwasser reinigen doe je zo:
Vul een glazen maatkan met twee kopjes azijn en zet deze boven in de vaatwasser (glazen rekje). Zet de vaatwasser op de langste en heetste stand en laat hem draaien. Dit zorgt er ook voor dat kalk en zeepresten worden verwijderd. Doe deze schoonmaak minimaal eenmaal per maand. Ook is het slim om azijn te gebruiken als glansspoelmiddel. Vul hiervoor het speciale bakje met wat azijn.
Goedkope fruitvliegjes val
Zet op plekken waar veel fruitvliegjes komen een schaaltje of glas met wat azijn erin. Vlakbij de prullenbak, de fruitmand etc. De fruitvliegjes komen op de geur af en verdrinken.
Geurnetralisator
Hmm heerlijk hoor gourmetten, maar je huis gaat er ontzettend van stinken. Zet een aantal schaaltjes met azijn op verschillende plekken in de huiskamer/eetkamer. De azijn zorgt ervoor dat de geur van het gourmetten wordt geneutraliseerd.
Aangekoekte restjes in je magnetron?
Zet een schaaltje met een half kopje azijn en twee kopjes water in de magnetron. Zet de magnetron op twee minuten en laat hem draaien. Wacht hierna 5-10 minuten en je kunt alles met gemak afnemen met een doekje.
Jonge kinderen die op de vloer spelen?
Reinig je vloeren met een natuurlijk middel. Voeg aan een emmer warm water een kopje azijn toe en dweil hiermee de vloeren. Geen nare chemicaliën die op de vloer achterblijven. Ook beter voor het onderhoud en de duurzaamheid van je vloeren.

Heb je een hekel aan de geur van azijn? Voeg dat een paar druppeltjes essentiële olie toe (natuurlijke geurolie, o.a. verkrijgbaar bij de Tuinen).

Ik hoop dat jullie de tips handig vinden. Ik vind het zelf een erg prettig idee om met een natuurlijk én heel goedkoop middel schoon te maken.

Liefs,
Esmée

One thought on “10 Tips om schoon te maken met: Azijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *