Tips om meer georganiseerd te leven

Hallo lieve lezers,

Vroeger was ik echt een chaoot. Op de middelbare school was ik altijd mijn papieren kwijt en vergat ik afspraken. Mijn kamer was ook regelmatig tot altijd een enorme bende en ik zag door de bomen het bos niet meer. In de loop der jaren heb ik een aantal dingen geleerd om mijn omgeving, maar ook mijn hoofd rustiger te krijgen.

Zorg voor een vast kleurenschema in je leefruimtes. bijvoorbeeld alles wit met beige en groene accessoires. Wijk hier zo mijn mogelijk vanaf. Koop zoveel mogelijk producten in het wit of zwart, het is maar net of je van donker of licht houdt.

Om spullen makkelijker te vinden en op te bergen moet je ervoor zorgen dat alles een plekje heeft. Koop bakjes, dozen etc. bij de ikea, action, blokker, xenos etc. Dit heet organiseren van spullen. Pennen doe je in een pennenbakje, haarspullen zitten in één mand etc. Binnen die mand met haarspullen verdeel je alles ook weer onder in bakjes. Elastiekjes, schuifjes, clipjes, knijpclipjes etc.

Maak de avond van tevoren een to-do lijstje voor de volgende dag. Zo weet je in de ochtend exact wat je moet doen. Ook erg handig voor mensen die ’s morgens nog niet helemaal wakker zijn om de ochtentaken goed uit te voeren. Moet je naar school of het werk? Maak je lunchbox en tas dan in orde in de avond ervoor. Dit scheelt stress ’s morgens.

Houd een agenda bij voor belangrijke afspraken. Dit kan zijn in een papieren agenda of op je smartphone of tablet. Het is maar net wat jij handig vindt. Ook kun je daarop noteren wat belangrijke data zijn. Verjaardagen etc. Ik ben heel slecht in het onthouden van verjaardagen van al mijn familie en vrienden.

Maak een persoonlijke map voor al je papierwerk zoals diploma’s, loonstroken en jaaropgaven, telefoonnummers, wachtwoorden etc.

Ruim elke avond rondslingerende spullen op voordat je gaat slapen. Het is veel fijner om je dag te beginnen in een opgeruimd (en schoon) huis en/of kamer. Dit hoeft maar 15-30 minuutjes te kosten. Breng de vuile vaat naar de keuken. Gooi dingen in de prullenbak die weg kunnen. Leg alles terug op z’n plek. Vouw de was op en leg dit terug in je kast, of gooi het in de wasmand wanneer je het niet meer kunt dragen. Doe vervolgens de vaat en ga daarna lekker naar bed.

Maak elke ochtend je bed op. Je slaapkamer ziet er direct netter uit en bij mij zorgt dit psychisch voor een energieker gevoel. Hoppa bed uit en opmaken die handel. Verse jus persen, erin gieten en beginnen aan mijn ochtendroutine.

Schrijf wanneer je dit prettig vindt elke avond in een dagboek. Wanneer je ’s avonds in bed lang ligt te malen over gebeurtenissen of gevoelens kan dit erg bevrijdend werken. Koop een leuk schriftje of boekje en leg deze in je nachtkastje. Zo hoef je niet je bed uit wanneer je wilt schrijven. Hetzelfde geldt voor de to-do lijstjes notitieblok. Als je nog iets te binnen schiet wanneer je in bed ligt kun je nog even iets opschrijven.

Ik hoop dat jullie wat aan mijn tips hadden. Heb je vragen of aanvullingen? Laat ze dan achter in een reactie.

Liefs,
Esmée

2 thoughts on “Tips om meer georganiseerd te leven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *