Consumeren? Consuminderen! en dé weg naar minimalisme

Hallo lieve lezers,

Ik ben heel erg chaotisch in mijn hoofd. Toen ik minimalisme ontdekte en de gedachte erachter raakte ik enorm geïnteresseerd. Een huis waarin alles een plekje heeft en waar niks overbodigs in te vinden is zou je rust kunnen brengen.
Ik begon mijn weg naar een minimalistisch leven met Project 333. Na enkele weken kwam ik erachter dat ik met mijn huidige garderobe nog geen perfecte “capsule” kon creeëren dus ben ik gestopt. Wél heb ik mijn hele kledingkast goed doorgespit en zeer kritisch gekeken naar wat ik nog wel draag en wat ik beter weg kan geven of verkopen.

Ook ben ik bezig geweest om de rest van mijn spullen op te ruimen. Alle overbodige dingen gaan stukje bij beetje mijn huis uit. Ik heb inmiddels 6 plastic winkeltassen volgepropt met spullen die naar de kringloop en/of een goed doel kunnen, waaronder 60 paar simpele zwarte sokken waarvan ik de paren moeilijk bij elkaar kan vinden. Dit frustreerde mij elke ochtend en na elke was sessie. Het leek mij daarom slim om gewoon al deze sokken weg te doen en te kiezen voor paren met een printje of een gekleurd randje zodat ik ze makkelijk bij elkaar kan vinden. Wat geeft dát een fijn gevoel zeg.

Bijna elke dag zoek ik wel een laatje, kastje of hoekje van mijn kamer uit om uit te mesten en daarvan dingen weg te doen. Het geeft echt een ontzettend bevrijdend gevoel.
Qua mindset doet het mij erg goed. Het is al een stuk rustiger in mijn hoofd. Ik realiseer mij nu dat ik geen 10 rollen cadeaupapier, 50 kleuren lintjes, 20 kleuren lipsticks etc. nodig heb. Ook leer ik dat ik al die kleine prulletjes waarvan ik denk dat ik ze volgende week, maand of jaar nodig zal hebben, eigenlijk niet nodig heb. Het enige wat ze doen is kostbare ruimte innemen. Ik woon nu nog op een studentenkamer van 15m2 en elk kleine hoekje is kostbaar.

Binnen nu en een half jaar ga ik waarschijnlijk verhuizen naar een klein appartementje ergens in Groningen (YES helemaal alleen wonen). Ik wil graag dat dat een plek word waar ik helemaal tot rust kan komen en waar geen onnodige dingen liggen. Het kost ook meer tijd, geld en energie om al die dingen te moeten verhuizen.
Zoek trouwens ook eens naar “tiny houses” op Youtube. Het zijn mensen die wonen in een soort camper en optimaal gebruik maken van hun ruimtes. Het lijkt mij een ideale woning voor singles en sommige koppels die net beginnen. Ik zie mezelf ook zomaar leven in een Hippie community wijk waar iedereen in zo’n klein huisje woont en milieuvriendelijk leeft met allemaal dieren om ons heen. Allemaal vegetariërs en veganisten bij elkaar en we recyclen en ruilen dan zoveel mogelijk om niet continu nieuwe dingen te hoeven kopen. We verbouwen onze eigen groentes en fruit, helpen elkaar waar nodig is en de kinderen spelen veel buiten met elkaar. (sorry voor mijn dagdroom, haha)


Om mezelf beter aan te leren gelukkig te zijn met weinig spullen (en mezelf) én om meer ervaringen op te doen met reizen en andere landen te leren kennen, wil ik graag met een backpack door Europa reizen in de zomer van 2015. In een backpack kun je maar een beperkt aantal spullen meenemen en moet je creatief zijn met de dingen die je meeneemt. Ik denk dat het ontzettend leerzaam is om minimaal eens in je leven een aantal weken te leven van zo weinig spullen. En dan natuurlijk niet in een luxe all-inclusive hotel!
Ik heb al ontzettend veel filmpjes op Youtube bekeken en ben helemaal enthousiast.

Hoe kun jij minimaliseren/consuminderen?

– Ga bij elke aankoop na of je het écht écht nodig hebt. Is je antwoord volmondig Ja? Wacht dan alsnog een week tot je het echt aanschaft. Ik maak meestal een wishlist en wacht tot dit product in de aanbieding komt. Tegen de tijd dat het in de aanbieding is bedenk ik mij nogmaals of ik het product echt graag wil.
– Ruim elke dag een m2 van je huis op. Ga bij elk item wat je in je hand houdt na of je dit recent gebruikt hebt, of je hier een ander blij mee kan maken in je omgeving, of je het naar de kringloop of een goed doel kunt brengen of dat de vuilnisbak er blij mee zal zijn. Probeer er niet te lang over na te denken en doe het in een zak waarop je de bestemming zet. Spreek met jezelf af dat je niet meer in deze zak mag kijken na het opruimen!
– Kies voor duurzame items. Koop een herbruikbaar waterflesje (Dopper/Bobble), snackzakjes van bijvoorbeeld Lunchskins en schaf glazen bakjes met deksels aan (Ikea). Deze producten zijn duurzaam en kun je over en over gebruiken. Ik wil zelf ook overgaan op glazen bakjes aangezien je deze ook in de oven en magnetron kunt doen zonder je zorgen te maken over chemische stoffen die in je eten komen. Na het afkoelen kun je er gemakkelijk een deksel op doen en meenemen. Ook ideaal zijn ovenschalen met een bijpassende deksel. Scheelt weer aluminium- en plastic folie! (deze is regelmatig in de aanbieding bij drogisten)
– Spit je kledingkast/beautytafel/sieradenrekje/schoenenkast eens door! Hoeveel van iets volstaat? Eén nude nagellak en een kleurtje of een met glitters voor feestjes zijn heus genoeg.
– Koop geen bulkverpakkingen van beautyproducten. Oké een actie van twee mascara’s voor de prijs van één is oké, maar 4 flessen douchegel voor 6 euro is niet nodig als je alleen of met z’n tweeën woont. Tegen de tijd dat je aan de derde fles bent begonnen, ben je de geur van witte lelies echt helemaal zat.
– Koop zoveel mogelijk producten zonder verpakking. Afval zorgt ook voor sleur in je leven en chaos in je hoofd.
– Kijk ook eens je keukenkastjes na. Welke pannen gebruik je dagelijks en welke maar één a twee keer in het jaar? Voor de gemiddelde keukenprins of prinses is een ronde taartvorm van 20-25cm doorsnede,een vierkante bakvorm van 20-25cm en een cupcakevorm met 12 bakjes wel genoeg.
– Decoreer je huis in natuurlijke tinten. Verf de muren in een lichte neutrale kleur, zorg voor eenheid in je meubels en Limiteer jezelf om maximaal 5 items op één meubelstuk te plaatsen. Op een kastje kan dit bijvoorbeeld een kaarsenbord, 3 kaarsen en een fotolijstje zijn.
– Wat zou je meenemen als er brand is? Maak een lijstje met de dingen die je binnen twee minuten kunt verzamelen en meenemen naar buiten. Dit zijn uiteindelijk de items waarmee je gelukkig kunt zijn!
Op mijn lijstje staan: Laptop, handtas, usb stick (binnenkort ook ext. harddisk), mobiel, oude teddybeer + hoofdkussen, camera en mijn persoonlijke map. In het huidige huis waar ik woon is het niet mogelijk om mijn kitchenaid mee te sjouwen, maar als ik straks in een appartementje woon, zou ik zeker de moeite doen om deze ook te redden.  

Is je huis inmiddels helemaal netjes? Zet elke dag een timer op gemiddeld 15 minuten en ren als een tornado met een wasmand door je huis heen. Pak alles op wat niet op z’n plek ligt en doe dit in de wasmand. Zoek de wasmand uit op loze dingen en leg alles wat je wilt houden terug op z’n plek.

Wat zijn de voordelen van minimalisme?

– Je kunt makkelijker verhuizen, en als je op reis gaat ben je binnen een half uur klaar met inpakken.
– Spullen vind je gemakkelijker terug in een minimalistisch en opgeruimd huis. Je hoeft niet uren te zoeken tussen loze spullen.
– Schoonmaken gaat veel gemakkelijker. Je hoeft niet eerst 20 dingen van de grond te rapen om te kunnen stofzuigen, 10 waxinelichthoudertjes, 5 tijdschriften en allerlei andere zooi van je tafel te verplaatsen om een doekje over je tafel te houden, en de afwas wordt ook een makkie omdat je maar de broodnodige serviesstukken hebt en je niet meer vuil kunt maken dan je hebt.
– Het vuilnis wegbrengen wordt gemakkelijker. Doordat je je bewuster wordt van het milieu en consumeren/consuminderen ga je waarschijnlijk ook minder afval produceren. In plaats van een megagrote vuilniszak naar de container te brengen, hoef je nu maar een klein pedaalemmerzakje weg te brengen. Ohja, als je een tuin hebt, schaf dan ook zeker een compostbak aan! Scheelt je afval én je krijgt gratis tuinaarde inclusief mest.
– Je zult opgewekter opstaan en blijer thuiskomen omdat er niks in je huis is wat schreeuwt: Ik ben troep, ruim mij op! (Ik sta persoonlijke vrolijker op als het om mij heen is opgeruimd)
– Je bespaart geld! Je gebruikt namelijk minder apparaten en je koopt minder, dus bespaar je geld.
– Het wordt rustiger in je hoofd. (Dit is voor mij de belangrijkste reden om te minimaliseren)
– De spullen die je hebt krijgen meer aandacht. Elk item wordt optimaal gebruikt. Je hebt ook alleen maar spullen om je heen die je gelukkig maken.
– Je bespaart ontzettend veel tijd. Je hoeft nu niet meer elke week 4 uren schoon te maken, maar elke dag maar 5 à 10 minuten. Je hoeft niet meer uren te winkelen om een gelukzalig gevoel te krijgen. De was doen kost ook veel minder tijd. Als single hoef je namelijk maar 1-3 was sessies per week te doen (kleding,handdoeken en eventueel een speciale was als beddengoed of een andere kleur was). Bijna alles wat je doet zal minder tijd kosten. Je houdt hierdoor tijd over voor ervaringen zoals reizen en uitjes, maar ook meer tijd voor familie en vrienden. Wat is leuker, een dagje walibi met je vriendengroep of dat ene leuke jurkje met glitters die je misschien 3 keer draagt?

Leuke blogs over onder andere minimaliseren: Sochicken, Moedersminimalisme en Lijstjes.info

Liefs,
Esmée

4 thoughts on “Consumeren? Consuminderen! en dé weg naar minimalisme

  1. Goeie tips! Er valt inderdaad nog veel meer te minimaliseren dan je kledingkast alleen :) Goed bezig en fijn dat het je zoveel rust in je hoofd brengt!

  2. Wat een goed artikel, inspirerend! Zelf vind ik minimalisme ook iets heel moois, maar toch vind ik het wel lastig om het zelf ook echt te realiseren. Maar, wel heb ik het plan om komende maand ergens mijn kledingkast ook rúimschoots uit te ruimen, en om echt kritisch te kijken naar wat ik wel en niet meer draag. Succes! X

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *